Yurtdışı Turizm

İsrail-İran Gerilimi Turizm Sektöründe Endişe Yaratıyor

Son dönemde İsrail ve İran arasında artan gerilimler, turizm sektöründe endişeyle karşılanıyor. Turizmciler, ‘Savaş çıkarsa sezon başlamadan biter’ yorumunu yapıyor.

Uzun süredir bölgede saldırgan politikalar izleyen İsrail’in, Gazze’deki katliamlar ve tecrit politikalarının ardından 1 Nisan’da İran’ın Şam Büyükelçiliğini hedef alarak 13 kişinin ölümüne neden olması, bölgedeki gerilimi artırdı. İran’ın İsrail’e karşı etkili bir şekilde misilleme yapmasının ardından, turizm sektörü olası bir savaştan endişe duyuyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, turizm sektörünün son derece kırılgan olduğunu ve savaş durumunda olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

‘Uzun süreli gerilim sezonu olumsuz etkiler’ Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan, ‘Maalesef Orta Doğu’daki son gelişmeler, İsrail ve İran arasındaki gerilim bütün ülkeyi olduğu gibi biz turizmcileri de endişelendirmiştir. Ancak her ne kadar emin olamasak da bu krizin çok uzamayacağını ve sona ereceğini öngörüyoruz. Temennimiz bu gerilimin kısa sürede son bulmasıdır. Aksi halde Türk turizmi ve Alanya’mız zarar görebilir. Şu anki konjonktürde 2024 sezonuna olumsuz bir etkisi olmayacaktır ancak süreç uzarsa olumsuz etkilerini görebiliriz’ şeklinde konuştu.

‘Turizmde manevra kabiliyeti önemli’ Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu Üyesi ve ALTİD Başkan Yardımcısı Şükrü Cimrin ise, ‘Temennimiz İran ve İsrail arasındaki gerilimin sona ermesidir. İki ülke arasında yaşanan gerginlik, tatilcilerin kararını olumsuz etkileyebilir. Bu durumda en büyük etken İran ile sınır komşusu olmamız. Ancak Türkiye’nin turizm sektörü, her türlü krize karşı manevra kabiliyetine sahiptir. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı olarak her türlü krize karşı proaktif bir şekilde hareket ederek tanıtım ve pazarlama stratejilerimizi güncelleyebiliyoruz’ dedi.

Cimrin ayrıca, ‘Şu anda 2024 yazı için Türkiye’ye olan tatil talebi olumlu bir şekilde devam ediyor. Krizler karşısında turizm sektörü, TGA’nın profesyonel kadrosu ve esnek stratejileriyle en üst düzeyde hazırlıklıdır’ şeklinde konuştu.

‘Turizm her türlü olumsuzluktan etkilenir’ Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu ise, ‘Savaş tüm Ortadoğu’yu etkiliyor. Ülkeler hava sahalarını kapattığı için tatilden dönemeyen vatandaşlarımız oldu. Türkiye’nin savaşa dahil olacağını düşünmüyorum ancak turizm her türlü olumsuzluktan etkilenir. Bu nedenle yakınlarımızdaki bir çatışma olasılığı bile sezonu başlamadan bitirebilir’ dedi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu