Yurtdışı Turizm

Vize Krizi Büyüyor, Türk Vatandaşlarının Avrupa’ya Seyahat İmkânları Daralıyor

Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının vize alamama sorunu giderek artıyor. Turizmin yanı sıra, iş, sanat, sağlık, spor, kültür ya da eğitim amaçlı seyahat edenlerin vize başvurularının yüzde 60-70’i reddediliyor.

Vize işlemleri için başvuruda bulunan seyahat acenteleri, Konsolosluk ve Büyükelçiliklerden randevu almakta zorlanıyor. İltica talepleri ve gri pasaportlu kaçakların artmasıyla birlikte, başvuruların büyük çoğunluğu reddediliyor ve 180-230 Euro arasında değişen ücretler boşa gidiyor.

Bu sorunu çözmek amacıyla Ankara’da “Vize Acenteleri Derneği” kuruldu. Derneğin Başkanı Mehmet Çalışkan, “Randevular satılıyor, işler zorlaştı. 25 yıldır bu işi yapıyoruz, böyle bir dönem yaşamadık” dedi.

Çalışkan, şunları ekledi: Pandemi sonrası vize işlemlerinde artan yoğunluk, ret oranlarının artmasına neden oldu. Şu anda en büyük sorun, Büyükelçilik ve Konsoloslukların vize işlemlerini devrettiği firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevu almak mümkün olsa da, randevular hemen doluyor ve aylar sonra tarih veriliyor.

-Randevu alma sürecinde farklı problemler de ortaya çıkıyor. Seyahat acenteleri, müşterilerine vize alamıyor ve turları iptal etmek zorunda kalıyor. Standart olarak 80 Euro’dan başlayan ücretler, ek kargo ücretleri ve hizmet bedelleriyle birlikte 180-230 Euro’ya kadar çıkıyor ve elçilik vize vermezse bu ücretler kaybediliyor.

-Başvurular eksiksiz ve doğru yapılsa bile, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat için alması gereken Schengen vizesi bekleme süreleri artıyor ve ret oranları yükseliyor.

-Birçok uluslararası kongre veya sanat etkinliği için Türklere vize verilmiyor.

TÜRSAB, seyahat acentelerinin sorunlarının devam ettiğini ve vize randevusu alma sürecinin uzunluğunun problem yarattığını belirtti.

Türkler özellikle Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Polonya gibi ülkelerden vize almakta zorlanıyor. Schengen vizesi alanlar da, bu vizeyi aldıkları ülkeye ilk olarak gitmedikleri takdirde sıkıntı yaşayabiliyor ve giriş kapılarında geri çevrilebiliyorlar. ABD de çok geç randevu veriyor ve son 3-4 yıl içinde ülkeye gitmemiş kişilerin başvurularında tereddütlü davranıyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu