Yurtiçi TurizmYurtdışı Turizm

ABD’den Türkiye’ye 41 Eser Daha Döndü!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele ekipleri, 1980 yılından itibaren yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eserin Türkiye’ye iadesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, ABD’ye kaçırılan 41 eserin daha geçtiğimiz günlerde hava yolu ile Türkiye’ye geri döndüğünü duyurdu.

1980 yılından bu yana Türkiye’den ABD’ye kaçırılan 41 tarihi eser, Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde ülkeye iade edildi. Eserlerin Türkiye’ye dönüş sürecinde ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi (HSI) tarafından yürütülen soruşturmalar önemli bir rol oynadı.

Getirilen eserler arasında Roma dönemine ait Kybele heykelciği, Minerva başı, kadın heykelciği, Minerva büstü biçimi ağırlık, killia tipi başlıkları, Terracotta kadın başı, Arakaid dönemi siyah figürlü olpe, M.Ö. 6. yüzyıla ait Orientalizan vazo, Kybele başı, Roma döneminden Satyr heykelciliği, M.Ö. 4. yüzyıla ait Frig başlığı tipli bronz miğferler gibi önemli eserler bulunmaktadır.

Bu 42 eser arasında yer alan bir eser İngiltere’den getirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh’in katılımıyla, Antalya Müzesi’nde düzenlenen törenle iade edilen eserler, kültürel mirasın korunması adına önemli bir adım olarak nitelendirildi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu