Yurtdışı Turizm

İspanya’da halk turist sayısının artmasından memnun değil

İspanya, 2023 yılında yaklaşık 85 milyon turisti ağırlamasının ardından yerel halkın turizm patlamasından şikayetçi. Turizm sektörü, yatırımcılar için oldukça karlı olsa da, bölgesel hükümet tahminlerine göre, başkent Madrid’e 2023 yılında 14 milyon turist gelerek bir önceki yıla kıyasla neredeyse üçte bir oranında bir artış yaşandı. Madrid’e gelen turistler, toplamda 15 milyar euro harcadı.

Madrid, ziyaretçiler için tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Özellikle birçok Erasmus öğrencisinin en az bir dönemini burada geçirdiği biliniyor. Ayrıca, bir dizi restoran da zengin müşterileri çekerek ekonomiye katkı sağlıyor. Şehirde yakında faaliyete geçecek olan Formula 1 yarış pistinin de turist çekmeye devam edeceği düşünülüyor.

İspanyol istatistik ofisi INE’ye göre, 2023 yılında İspanya’ya gelen yabancı turist sayısı neredeyse yüzde 19 artarak 85 milyona ulaştı. Turizm patlaması, İspanyol ekonomisinde yüzde 2,5 oranında bir büyümeye yol açarak uluslararası beklentilerin üzerine çıktı.

DW Türkçe’nin haberine göre, son yıllarda Barselona, Mallorca ve İbiza gibi tatil bölgelerinde, kitle turizminin olumsuz etkilerinden duyulan memnuniyetsizlik giderek artıyor. Tatil bölgelerine bağımlı olan Kanarya Adaları’nda ise 2023 yılında protestoların arttığı belirtiliyor.

İspanyol iş dünyası derneği CEOE, ülkede turizme karşı artan bir düşmanlıktan bahsediyor. Ancak lobici gruplar, turizmin İspanya’nın refahının anahtarını oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Sektörde yaklaşık 3 milyon kişi istihdam ediliyor ve resmi verilere göre geçen yıl sektör, 186 milyar euroluk bir ciro elde etti; bu da toplam gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 12,8’ini oluşturdu. İspanyol turizm derneği Exceltur, 2024’te bu oranın yüzde 13,4’e çıkmasını bekliyor.

İspanya’ya yılın ilk ayında da turist akını devam ediyor. Yaz dönemi için rezervasyonlarda büyük bir artış görülüyor. Sadece Madrid ve Barselona metropollerinde değil, Kanarya ve Balear Adaları da neredeyse dört mevsim boyunca aşırı kalabalık. Malaga ve Sevilla gibi şehirler de turistler tarafından adeta istila edilmiş durumda.

Aslında İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nden Başbakan Pedro Sánchez hükümetinin amacı, ülkenin turizme olan bağımlılığını azaltmaktı. Ancak koronavirüs salgını, turistik merkezler üzerinde yıkıcı bir ekonomik etki yaratarak bu hedefi erteledi.

Balear Adaları’nın sosyalist hükümet başkanı olan Francina Armengol da geçen yaz bu hedefi benimsemişti. Bölgede yaşayan Alman emlakçı Matthias Meindel, “Yerel hükümet, adalardaki spekülatif yatırımcıları durdurmak için önlemler aldı ve örneğin Palma’da kruvaziyer turizmini kısıtladı. Bu bir sürdürülebilirlik stratejisiydi” diyor.

Barselona’nın 2023 yılına kadar belediye başkanı olan Ada Colau’nun da benzer öncelikleri vardı. Sekiz yıllık görev süresi boyunca AirBnB ve diğer kısa süreli konaklama simsarlarına karşı savaş ilan etti. Ancak bu durum, Barselona’nın turistler için cazibesini azaltmadı. Aksine, kente 2023 yılında yaklaşık 26 milyon turist geldi.

Barselona’da turizm arttıkça, organize suçlarda da bariz bir artış kaydedildi. Kiracılar derneği “Sindicato de Inquilinas e Inquilinos de Madrid”, bu durumun yakında İspanya’nın başkentinde de yaşanabileceğinden endişe duyuyor. Şehirde yapılan bir ankete katılan vatandaşların yüzde 27’si, 2023 yılındaki en büyük sorunun güvenlik eksikliği olduğunu belirtiyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu