Yurtdışı TurizmYurtiçi Turizm

Turistler Nerelere Harcama Yaptı, Mastercard 2023 Raporu

Mastercard, 2023’te Türkiye’de harcama yapan yabancı turistlerin verilerini açıkladı. Şirketin ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren global bir teknoloji şirketi olduğunu belirten rapora göre, Türkiye’de yabancı kartlarla yapılan işlemlerde 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla adet bazında yüzde 12, ciro bazında ise yüzde 63’lük bir büyüme yaşandı. Turist sayısındaki yıllık büyüme ise yüzde 15 olarak kaydedildi.

Rapor, kartlı turizm harcamalarının şehir bazlı dağılımını da ortaya koydu. İstanbul, kartlı turizm harcamalarının yüzde 46’sını oluştururken, Antalya yüzde 20, Muğla yüzde 9, İzmir yüzde 4, Aydın yüzde 2 ve diğer iller yüzde 19 olarak sıralandı.

Sektör bazlı ciro dağılımında ise mücevherat/duty free/deri ürünleri yüzde 20, giyim yüzde 17, otel yüzde 15, restoran yüzde 12, market yüzde 8 ve diğerleri yüzde 27 olarak belirlendi.

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise yabancı kartların büyüme hızının Türkiye’nin batısında yoğunlaşması oldu. Ayrıca, kartlı turizm harcamalarında geçen yıla kıyasla market harcamalarının artış trendine devam ettiği ve Antalya’da yapılan harcamaların diğer illerin önüne geçtiği belirtildi.

Yabancıların Türkiye’de en çok harcama yaptığı beş şehirden biri olan Muğla’da en çok otel harcaması yapılırken, diğer illerde mücevherat/duty free/deri ürünleri öne çıktı.

Ayrıca, Türkiye’ye en fazla ziyaretin yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleştiği ve harcamaların genel olarak sağlık, mücevherat/duty free/deri ürünleri, restoran, giyim ve otel sektörlerinde yoğunlaştığı belirlendi.

Raporda, İngiltere menşeli kartların ciroda zirvede olduğu ve İngiltere, Almanya, Amerika, Hollanda ve Suudi Arabistan’ın ciro bazında en büyük beş ülke olduğu vurgulandı. Bu ülkelerin 2023 yılında 2022’ye kıyasla yıllık büyüme oranları da ayrıca paylaşıldı.

Sonuç olarak, rapor Türkiye’de en çok harcamayı yapan yabancıların genel harcama alışkanlıklarında büyük bir değişiklik olmadığını ve yabancı turistlerin diğer ülkelerde ilgi gösterdikleri sektörlerle Türkiye’de benzer harcamalar yaptığını göstermektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu