Yurtiçi Turizm

Yakup Dinler: Kapadokya’nın Kapasitesi, 1 Milyon Çinli Turisti Ağırlamak İçin Yeterli Değil

Kapadokya Turizminde Çinli Turistlerin Etkisi Tartışılıyor

Kapadokya’nın turizm sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kayakapı Premium Caves Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler, Çinli turistlerin Kapadokya’ya gelmemesinin nedenini, Türkiye’ye yapılan uçuşların az ve pahalı olmasına bağlıyor. Dinler, ayrıca Kapadokya’nın 1 milyon Çinli turisti ağırlayacak kapasitesinin olmadığını ifade ediyor.

Yakup Dinler, Kapadokya’nın 2023 sezonunu değerlendirerek 2024 beklentilerini paylaştı. 2023 Ocak ayının en iyi Ocak ayı olduğunu belirten Dinler, ancak deprem ve İstanbul’daki deprem haberlerinin etkisiyle Şubat ve Mart aylarında düşüş yaşandığını söyledi. Nisan ayında ise hızlı bir rezervasyon akışı başladığını belirtti.

Mart ayının genellikle rezervasyonların önceden yapıldığı bir dönem olmadığını vurgulayan Dinler, bu yılın Nisan ayının son dakika rezervasyonlarıyla dolu geçtiğini belirtti. Kapadokya’ya gelen ziyaretçi sayısının hesaplanmasında bir problem olduğunu ifade eden Dinler, açıklanan 4,5 milyon ziyaretçi sayısının aslında 1,5 milyon konaklama yapan turiste tekabül ettiğini belirtti.

İsrail-Filistin savaşının Kapadokya rezervasyonlarına ciddi etkisi olduğunu belirten Dinler, özellikle İsrail’den gelen turistlerin planlarını revize ettiğini ve birçok rezervasyonun iptal olduğunu söyledi. 2024 yılı Ocak ayının Kapadokya için zorlu geçtiğini ifade eden Dinler, ancak bu durumun bu yılın genelini etkilemeyeceğini düşündüğünü belirtti.

Çin pazarındaki sorunlara da değinen Dinler, Çin, Kore ve Japonya gibi pazarlarda sorunların devam ettiğini belirtti. Çin’den Türkiye’ye uçuşların az ve fiyatların yüksek olduğunu söyleyen Dinler, bu durumun Türkiye’ye olan etkisinin henüz çok minimum düzeyde olduğunu ifade etti.

Kapadokya’nın henüz 1 milyon Çinli turisti ağırlayacak kapasitede olmadığını belirten Dinler, 2019’da 364 bin Çinli turist ağırladıklarını hatırlattı. Dinler, Çin pazarındaki rakamın bu seviyenin üzerine çıkma potansiyeli olduğunu ancak bazı dinamiklerin yeniden yerine oturmasını beklediklerini söyledi.

Kapadokya’nın potansiyel pazarlarına da değinen Dinler, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın umut verici yeni pazarlar olduğunu belirtti. Dinler, Türk Hava Yolları’nın bu bölgelere uçuşları başlatmasıyla bu pazarlardan ciddi talep olacağını düşündüğünü söyledi.

Dinler, Kapadokya için belirlenen 10 milyon turist hedefinin gerçekçi olmadığını ifade etti. Dinler, 2023 yılında 4,5 milyon ziyaretçi aldıklarını ve doluluk oranının yüzde 55 civarında olduğunu belirtti. Ayrıca, yeni tesisler ve renovasyonlarla Kapadokya’daki oda sayısının artmasına rağmen, bu tesislerin toplamında Antalya’daki bir tatil köyü kadar oda olmadığını vurguladı. Dinler, yatırım planları hakkında da bilgi vererek, Dinler Otel’in renovasyonunun devam ettiğini ve Kayakapı bölgesinde yeni gelişmelerin olduğunu belirtti.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu