EtkinliklerYurtiçi Turizm

Aspendos Antik Kenti’nde 2 Bin Yıllık Heykeller Bulundu

Aspendos Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 2 bin yıllık heykeller keşfedildi.

Geleceğe Miras Projesi kapsamında Aspendos Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları sırasında, Akropolis’te yer alan “İki Katlı Dükkânlar – Stoa Kompleksi”ndeki 14. Dükkân’da önemli buluntulara rastlandı. Dükkân tezgahının önünde ve arkasında, taban seviyesinde iki küçük boyutlu Zeus ve Aphrodite heykelleri ortaya çıkarıldı.

Roma İmparatorluk Dönemi’nin erken safhasına ait olan bu heykeller, yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayanıyor ve büyük ölçüde iyi korunmuş durumdalar.

Aphrodite heykeli, yarı giyimli ve ayakta betimlenmiş olup, bir eliyle mantosunu tutarken, sağ ayağının yanında imparator zırhı görünümünde bir destek bulunuyor. Heykelin detaylı işçiliği, antik dönem sanatının inceliklerini yansıtıyor.

Zeus heykeli ise büyük olasılıkla tahtına oturmuş bir şekilde tasvir edilmiş. Heykelin torsonun sol bölümü, arka kısmı ve alt bölümünde ikinci kullanımına ilişkin yontu izleri dikkat çekiyor.

Aspendos Antik Kenti’nde yürütülen bu kazı çalışmaları, antik dünyanın kültürel mirasını gün yüzüne çıkarırken, geçmişle geleceği buluşturmak adına büyük önem taşıyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu