Balkan ülkeleri Bulgaristan ve Romanya, 31 Mart’ta Schengen Bölgesi’ne katılma sürecini başlatıyor.
Romanya ve Bulgaristan, 31 Mart’ta hava ve deniz sınırlarındaki kontrollerin kaldırılmasıyla birlikte Schengen Bölgesi’ne katılma sürecini başlatıyorlar.
Ancak, bu iki ülkenin Schengen Bölgesi’ne tam anlamıyla katılmasını sağlayacak olan kara sınırlarındaki kontrollerin kaldırılmasıyla ilgili görüşmeler hala devam ediyor.
Her iki ülke de 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen, diğer birçok Avrupa vatandaşının aksine, diğer AB ülkelerine girişte pasaport göstermek zorunda kalıyorlar.
Euronews’e göre, 2024 yılında bu iki ülke için sınır kontrolleri basitleştirilecek ve muhtemelen diğer birçok husus da değişecek.
Bulgaristan ve Romanya’nın, Schengen Bölgesi’ne yeni katılan ve girişinden bu yana fiyatları yükselttiği için eleştirilen Hırvatistan’ın izinden gidecekleri konusunda pek çok spekülasyon var.
Fiyatlar artacak mı?
Seyahat uzmanı ve The Family Cruise Companion blogunun kurucusu Elaine Warren, Schengen Bölgesi’ne geçişin potansiyel turistleri kaçırabilecek fiyat artışlarına yol açmayacağı konusunda umutlu. Warren, “Artan rekabet, turistik yerlerde fiyatların çok keskin bir şekilde yükselme eğilimini dengeleyebilir. Seyahat edenlerin sınır ötesi fiyatları kolaylıkla karşılaştırabilmeleri sayesinde oteller ve diğer işletmeler fiyatlar konusunda rekabetçi kalmak isteyeceklerdir. Yine de tam olarak neler olabileceğini söylemek için henüz çok erken gibi görünüyor. Bazı maliyetlerin Schengen ülkeleri arasında kademeli olarak daha uyumlu hale gelmesi de mümkün. Ancak genel olarak, etkilerin karışımı – daha fazla ziyaretçi ama aynı zamanda daha şiddetli rekabet – fiyat etkilerinin net olmayacağını gösteriyor. Popüler noktalar mütevazı artışlar görebilirken, kırsal alanlar ve tüketici fiyatları aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya kalabilir.” şeklinde konuştu.
Küresel bir fintech şirketi olan Conotoxia’nın Stratejik Müşteriler Departmanı Başkanı Robert Blaszczyk, olası değişikliklerin net olmadığını ancak hem ülkeler hem de ziyaretçiler için umut olduğunu belirtti. Blaszczyk, “Schengen bölgesine katılmanın bu ülkelerdeki fiyatlar üzerinde, özellikle de başlangıçta, oldukça nötr bir etkisi olabilir. Karayolu taşımacılığının zaman ve maliyetinin azalmasının marjinal olumlu etkisi başlangıçta hissedilmeyecektir,” dedi ve “Uzun vadede, ziyaretçi sayısındaki artıştan kaynaklanan daha güçlü bir taleple dengelenme eğilimindedir. Ancak turizm üzerinde tartışmasız etkisi olacaktır” şeklinde konuştu