Yurtdışı TurizmUlaşım

Türk Pasaportu Son 10 Yılda Değer Kaybedenler Arasında: 52 Ülkeden Giriş İzni Daha Kaybedildi!

Son 10 yılda Türk pasaportuyla girilemeyen ülkelerin sayısı 38’den 52’ye yükseldi, bu da Türk pasaportunun dünyanın en çok değer kaybeden ikinci pasaportu olduğu anlamına geliyor.

Henley Pasaport Endeksi’nin 2024 verilerine göre, en değerli beş ülke pasaportu arasında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Singapur’un bulunduğu 194 ülkeye vizesiz giriş sağlayan pasaportlar yer aldı.

Finlandiya, Hollanda, Güney Kore ve İsveç gibi ülkelerin pasaportları ikinci sırada gelirken, üçüncü sırayı Avusturya, İrlanda, Lüksemburg ve İngiltere’nin pasaportları paylaşıyor. Bu pasaportlarla 192 ülkeye vizesiz seyahat edilebiliyor.

Belçika, Norveç, Portekiz, Avustralya, Yunanistan, Malta, Yeni Zelanda, İsviçre, Kanada, Çekya, Polonya, ABD, Macaristan, Litvanya ve Estonya gibi ülkelerin pasaportları da en değerli pasaportlar listesinde yer alıyor.

Son 10 yılda en çok değer kaybeden pasaportlar arasında Türkiye’nin yanı sıra Venezuella da bulunuyor. Türk pasaportu eskiden gidilemeyen 38 ülkeden, şimdi ise 52 ülkeden giriş izni alabiliyor ve Türkiye, 199 ülke arasında 54. sırada yer alıyor.

Afganistan pasaportu, sadece 28 ülkeye vizesiz giriş izni verirken, Suriye ve Irak pasaportları sırasıyla 29 ve 31 ülkeye vizesiz seyahat olanağı sunuyor.

En az geçerli pasaportlar arasında İran, Libya, Nijerya, Sudan, Eritre, Sri Lanka, Bangladeş, Kuzey Kore, Nepal, Filistin, Somali, Yemen, Pakistan, Irak, Suriye ve Afganistan yer alıyor. Bu ülkelerin vatandaşları, komşuları dışında neredeyse hiçbir ülkeye vizesiz seyahat edemiyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu