Yurtdışı Turizm

Avrupa Turizm Pazarına İlişkin Önemli Araştırma

Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (ETC) son raporuna göre, çoğu Avrupalı hala güneydeki tatil destinasyonlarını tercih ederken, seyahat etmeyi planlayanların sayısı da artıyor.

Avrupa İçi Seyahat Eğilimleri

ETC tarafından yapılan “Avrupa İçi Seyahat Eğilimleri” araştırmasına göre, Haziran-Kasım dönemi için Avrupalıların seyahate olan ilgisi artış gösteriyor. Rapora göre, Avrupalıların %75’i önümüzdeki aylarda seyahate çıkmayı planlıyor. Bu oran, geçen yıla kıyasla daha yüksek bir seviyede.

Seyahat Planları

Araştırmaya göre, “önümüzdeki aylarda bir tane seyahat yapacağım” diyenlerin oranı geçen yıla kıyasla 6 puan artarak %36’ya yükselirken, “ikinci bir seyahate çıkacağım” diyenlerin oranı %33, “üç veya daha fazla seyahate çıkacağım” diyenlerin oranı ise %24 olarak kaydedildi.

ETC Başkanı’nın Değerlendirmesi

ETC Başkanı Miguel Sanz, “Covid sonrası seyahat trendleri sağlamlaşıyor ve bu da turizm sektörü için bir miktar istikrar sağlıyor. Birkaç önemli Avrupa seyahat pazarı önümüzdeki aylara yönelik güçlü bir talep gösteriyor. Destinasyonlar, yüksek maliyetler ve elverişsiz hava koşulları gibi endişelere karşı hazırlıklı olmalılar. Bu, turizm profesyonellerinin sundukları hizmetleri uzun vadeli seyahat davranışı eğilimlerine göre uyarlamalarına ve sorumlu turizm uygulamalarını daha etkili bir şekilde tanıtmalarına olanak tanıyacaktır,” dedi.

Güney Avrupa’nın Popülerliği

Yaz aylarında en güçlü talep %45 ile sıcak güney destinasyonlarına yönelik. Ancak bu oran, 2023’e göre sabit kalırken, 2022’nin %10 gerisinde. Batı ve kuzey destinasyonları da (sırasıyla %18 ve %13) yüksek talep almaya devam ediyor. Ülkeler bazında bakıldığında %8’er payla İspanya ve İtalya, %7 ile Fransa ve %6 ile Yunanistan başı çekiyor.

Tatil Tercihleri

Avrupalıların tatil tercihinde deniz-kum-güneş %19 ile ilk sırada yer alırken, onu %17 ile tarih ve kültür, %14 ile açık hava ve doğa ve %13 ile şehir gezileri takip ediyor. Tatil yeri seçiminde ilk sırayı %16 ile “güvenlik” alırken onu %13 ile “iyi hava koşulları,” %11 ile “indirimler” ve %8’er payla “misafirperver yerel halk” ve “istikrarlı sıcaklıklar” takip ediyor.

Seyahat Zamanlaması

Yüksek sezon dönemleri Avrupalı tatilciler arasında hala popüler. Katılımcıların %45’i Haziran ve Temmuz’da seyahat edeceğini belirtirken, %39’u ise Ağustos ve Eylül aylarını tercih ediyor. Sadece %12’lik kesim Ekim ve Kasım aylarında seyahat etmeyi planlıyor.

Ulaşım Tercihleri

Havayolu seyahati, Avrupa içi yolculuklar için en popüler ulaşım şekli. Tatile giderken hava yolunu tercih eden Avrupalıların oranı geçen yıla kıyasla %5 artarak %54’e yükseldi. Tatil bölgesine arabayla gitmek isteyenlerin oranı 2 puan artışla %30 olurken, demir yolunu tercih edenlerin oranı %10’da kalıyor.

Endişe Kaynakları

2024 yaz ve sonbahar döneminde seyahat edenler için en büyük endişe kaynağı, %3 azalmasına rağmen, %21 ile yüksek maliyetler. Onu %16 ile kişisel finansman, %11 jeopolitik olaylar ve %10 ile olağandışı hava koşulları takip ediyor.

İklim Değişikliğine Uyarlanma

Bu yıl iklim değişikliğinin seyahat tercihleri üzerindeki etkilerine daha fazla odaklanılan araştırmaya katılanların %75’i, tatil/seyahat alışkanlığını iklim değişikliğine uyarladığını belirtiyor. Bunların %17’si aşırı sıcak olan yerlerden kaçındıklarını söylerken, bu oran, 55 yaş üstü Avrupalılarda %32’ye kadar çıkıyor. Katılımcıların %16’sı istikrarlı hava koşullarının hüküm sürdüğü yerleri tercih ederken, %15’i düzenli olarak hava durumunu takip ediyor ve %11’i ise hava durumuna bağlı olmayan aktiviteleri seçiyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu