Yurtdışı Turizm

Schengen Vizesi Karaborsaya Düştü

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde rahatça seyahat edebilme olanağı sağlayan Schengen vizesinin karaborsaya düştüğü belirtiliyor. İngiliz kamu yayıncısı BBC, dünyanın dört bir yanından Schengen vizesi almak konusunda sorun yaşayan kişilerle konuşarak bu durumu ortaya çıkardı.

Randevu Bulma Sorunları

Londra’da okuyan 20 yaşındaki bir Suriyeli, bir Avrupa ülkesine gitmek için gerekli olan Schengen vizesi randevusu almayı başaramadığını belirtti. “İki ay boyunca denedim,” diyen öğrenci, gece yarısı ve sabaha karşı denemelerine rağmen randevu saati bulamadığını söyledi. Sonunda pes eden öğrenci, ailesiyle görüntülü konuşmakla yetinmek zorunda kaldı.

Karaborsa Randevuları

Facebook ve Telegram gruplarında, Quora gibi internet forumlarında, randevu bulmak için tavsiye veren ve bunu para karşılığında yapan insanlar var. Randevu bulabilmek için karaborsaya başvurmak ve hızlı bir şekilde rezervasyon yapabilmek için yazılım geliştirmek, Schengen Bölgesi’ndeki 29 ülke için vize alma mücadelesiyle sıkça gündeme geliyor.

Covid-19 Pandemisi ve Artan Talep

Covid pandemisinin ardından uluslararası seyahatlere olan talep tekrar arttı. Avrupa Birliği (AB) 2023’te 10 milyon Schengen vizesi temin etti. Bu sayı 2022’de 7,3 milyondu. Birleşmiş Milletler (BM) Turizm Ofisine göre 2024’ün ilk üç ayında 285 milyon turist uluslararası seyahat gerçekleştirdi, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 daha fazla.

Vize Başvurusu Süreçleri

Schengen vizesi başvuruları, Avrupa hükümetleri adına bazı aracı kurumlar tarafından düzenleniyor. Başvuru sahiplerinden belge ve biyometrik verileri bu kurumlar topluyor. TLSContact ve VFS Global isimli iki aracı ajans, internet sitelerindeki randevu aralıklarının, temsil ettikleri ülkelerin konsoloslukları tarafından belirlendiğini söyledi.

Karaborsa ve Teknolojik Önlemler

Karaborsa yatırımcıları, randevular açılır açılmaz toplu rezervasyon yapmak için botlar kullanıyor. TLSContact ve VFS Global gibi aracı kurumlar, tek kullanımlık şifreler ve rastgele randevu paylaşımı gibi önlemlerle bu durumu zorlaştırmaya çalışıyor. Ancak, bazı seyahat acenteleri ve karaborsacılar, aracı kurum çalışanlarıyla ilişkiler kurarak hızlı randevu almayı başarıyor.

Maliyetler ve Zorluklar

Londra’da yaşayan Mısırlı Nirvana, arkadaşının İtalya’daki düğününe gitmek için kara borsada vize randevusuna 100 pound (yaklaşık 130 dolar) ödediğini söyledi. Randevu bulamayan başka bir kişi ise konser biletini bir yıldan fazla bir süre önce almış olmasına rağmen konseri kaçırmayı kabullendi.

AB Komisyonu ve Üye Devletler

AB Komisyonu sözcüsü Christian Wigand, randevu bekleme sürelerini azaltmak için önlemler aldıklarını belirtti. Ancak, aracı kurumların sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini ve AB kurallarına uymasını sağlamanın üye devletlerin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

Gelecek İçin Öneriler

Vize randevusu sorunlarına çözüm bulmak ve karaborsayı engellemek için, konsoloslukların ve aracı kurumların teknolojik ve operasyonel önlemler alması gerekiyor. Ayrıca, AB Komisyonu’nun ve üye devletlerin iş birliği içinde çalışarak bu sorunu çözmesi önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu