Yurtdışı Turizm

Booking.com’a 14,8 Milyar Lira Para Cezası

İspanya, rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle online rezervasyon devi Booking.com’u 413 milyon euro (14 milyar 814 milyon lira) para cezasına çarptırdı. İspanya’nın anti-tekel gözlemcisi CNMC, haksız koşullar ve rakipleri kısıtlama nedeniyle bu cezayı verdi. Booking.com, çevrimiçi seyahat acenteleri tarafından otellere çevrimiçi rezervasyon aracılık hizmetleri sağlanması konusunda İspanya’daki pazarın yüzde 70 ila yüzde 90’ı arasında bir paya sahip.

Rekabet Kurallarını İhlal

BloombergHT’den Hande Berktan’ın haberine göre, İspanyol rekabet kurumu (CNMC), Booking.com’un son beş yılda pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını tespit etti. CNMC, İspanyol Otel Yöneticileri Birliği ve Madrid Bölgesel Oteller Birliği’nin şikayetleri üzerine Ekim 2022’de Booking.com hakkında bir soruşturma başlattı. Gözlemcinin soruşturması, Booking’in otellere adil olmayan şartlar ve koşullar getirdiğini doğruladı ve bunun rakip seyahat acentelerinin rekabetini zorlaştırdığını belirtti.

Pazar Payı ve Uygulamalar

Söz konusu dönemde Booking.com’un İspanya’da otellere dönük online rezervasyonların yüzde 70-90’ını kontrol ettiği belirtiliyor. CNMC, Booking’in platformu kullanan otellere, kendi web sitelerinde odalarını Booking.com’da teklif edilen fiyattan daha düşük bir fiyatla sunmalarını engelleyen adil olmayan bir fiyat hükmü uyguladığı sonucuna vardı. Ayrıca, platformun otel fiyatlarını tek taraflı olarak düşürme hakkını saklı tuttuğu ortaya çıktı.

Yüksek Komisyon Veren Otellerin Üst Sıralarda Görünmesi

Araştırma bulguları, otellerin daha yüksek komisyon ücretleri ödemeleri veya bazı odalarını indirimli olarak sunmaları karşılığında platformun varsayılan sıralamasındaki konumlarını iyileştirmelerine olanak tanıyan bir dizi abonelik ürünü aracılığıyla rezervasyonun otellere sağladığı değer konusunda şeffaflık eksikliğine dikkat çekiyor.

Şubat ayında Booking.com’a 486 milyon dolar tutarında geçici bir ceza hazırlayan CNMC, kararın önümüzdeki birkaç ay içerisinde netleşeceğini açıklamıştı. Yapılan açıklamaya göre CNMC, Booking.com’un otellere ve diğer konaklama sağlayıcılarına dayattığı koşulların rekabeti sınırladığı kararına vardı.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu