Yurtdışı Turizm

İspanya’da On Binler Sokakta: “Mallorca Satılık Değil!”

İspanya’nın özerk bölgesi Balear Adaları’nda başlayan turizm protestoları tüm hızıyla devam ediyor. Sokaklara dökülen on binler, “Turizme değil, kontrolsüz turizme karşıyız” ve “Mallorca satılık değil” sloganları attı.

Yoğun kitle turizminin yol açtığı konut sorunu, yüksek kiralar ve hayat pahalılığına karşı mücadele eden Balear Adaları sakinleri, pazar günü yeniden sokakları doldurdu.

İspanya polisine göre, yaklaşık on bin kişinin katıldığı protestolarda “Kitle turizmine artık yeter” mesajı verildi. Benzer protestolar Menorca’da da gerçekleşti.

Palma de Mallorca’daki gösteriyi organize eden kolektiften Carme Reine, “Yetkililerin, burada 5 yıldan kısa süre yaşayan insanlara mülk satışını yasaklamasını ve tatilci sayısının kontrol altına alınmasını istiyoruz” dedi.

Mallorca’da emlakçılık yapan Javier Carbonell, adadaki kiralık evlerin yarısının turizm amaçlı kiralandığını ve bu durumun ada halkı için uygun fiyatlı konut bulmayı zorlaştırdığını belirtti. Carbonell, “Biz kitle turizminin sınırlandırılmasını, turizmin sürdürülebilir olmasını istiyoruz” diye konuştu.

2023 yılında 14,4 milyon turist ağırlayan Balear Adaları’nda, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 45’ini turizm gelirleri oluşturuyor.

Öte yandan, cuma günü Ibiza’da da yaklaşık 1000 kişinin katıldığı bir turizm protestosu düzenlendi. Protestoyu organize eden Prou Ibiza’nın sözcüsü Rafael Gimenez, “Yeni turistik yerlere sınır getirilmesini ve kaçak yapıların yasaklanmasını istiyoruz. Piyasada daha az daire olması fiyatları artırıyor” dedi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu