Yaz Turizmi

Hami Koç: Maliyet ve Kurdan Oda Başına 620 Lira Zarar Ediyoruz

Kapadokyalı turizmci Hami Koç, turizm sektörü üzerindeki maliyet ve kur baskısına dikkat çekerek yüksek maliyet ve sabit kurdan dolayı sattıkları her odadan 620 lira zarar ettiklerini belirtti.

Artan maliyetler ve dövizin sabit seyretmesi, otelleri zor durumda bıraktı. Hem ülke hem de küresel ölçekte alım gücü düşerken, yüksek maliyet ve sabit kurdan dolayı fiyatları daha da yukarı çekmek zorunda kalan otelciler, bu durumun hem otellerin zarar etmesine hem de vatandaşın tatil süresini kısaltmasına neden olduğunu belirtiyor.

Dünya gazetesine konuşan How To Make Travel ve Ennar Cave House Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç, yerli ve yabancı turistlerin de en ekonomik şekilde tatil yapmak istediğine dikkat çekti. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Fiyat Hassasiyeti Ön Planda, Ucuz Tatil Arayışı Var

“Turistler, balona binip geri dönmek gibi ekonomik tatil seçeneklerini tercih ediyorlar. Yabancı turistler ortalama 1,6 günlerini Kapadokya’da geçiriyor. Önceden 3-4 gün kalırken, şu anda bu süre 1,6 – 2 güne düştü. Bu nedenle Kapadokya’da turistlerin yapabileceği aktiviteleri artırmalıyız. Böylece kalacakları gün sayısını artırarak daha fazla döviz girdisi sağlayabiliriz. Yerli turist ise sadece 1 gün kalıyor. Sabah gelip, akşam gidiyor. Daha çok çadır ve karavanda konaklıyor.”

Sattığımız Her Odadan 620 Lira Zarar Ediyoruz

Tesis olarak yüzde 85 yabancı ağırlıklı çalıştıklarını ve daha çok yabancı aileleri ağırladıklarını söyleyen Koç, “Şu anda Kapadokya bölge otellerinde doluluk yüzde 35-40 arasında. Geçen yıl odabaşı ortalama fiyat 70 euroydu, şu anda 55 euroya gerilemiş durumda” dedi. Yüksek maliyet ve sabit kur dolayısıyla satılan her oda için oda başına 620 lira zararın olduğunu belirtti. Son olarak, “Bizde konaklama fiyatları çok uygun, ancak yiyecek-içecek pahalı maalesef. Fırsat fiyatlarına izin verilmemeli” dedi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu