Yaz TurizmiYurtiçi Turizm

Türkiye Turizmde Rekor Kırabilecek mi?

2024 yılında Türkiye, turizm sektöründe yeni rekorlar kırmayı hedefliyor. Ülke, yıl sonuna kadar 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri elde etmeyi amaçlıyor. Almanya’dan gelen turist sayısının bu yıl ilk kez 7 milyonu aşması bekleniyor. Türkiye, şu anda dünyada en fazla turist çeken 6. ülke konumunda. Geçen yıl İstanbul, dünyanın en çok ziyaret edilen şehri, Antalya ise Londra ve Dubai’den sonra en çok ziyaret edilen dördüncü şehir olmuştu.

Ancak yüksek enflasyon ve “pahalı ülke” algısı, hedeflere ulaşılmasını zorlaştırıyor. Turizm sektörü temsilcileri, enflasyonun yarattığı maliyet artışlarının kârlılığı olumsuz etkilediğini belirtiyor.

“Hedeflere Ulaşılsa da Karlılıklar Düşecek”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, hedeflerin tutturulsa bile yüksek enflasyon nedeniyle işletmelerin kârlılığının gerileyeceğini ifade ediyor. Eresin, konaklama fiyatları konusunda yanlış bir algı olduğunu, ancak yiyecek-içecek fiyatlarının enflasyon nedeniyle yükseldiğini belirtiyor.

“İşletmeler Fiyat İndirmeye Başlıyor”

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin de 60 milyon turist ve 60 milyar dolar hedefinin aşılabileceğini düşünüyor. Şahin, “pahalı ülke” eleştirilerinin haksız olduğunu ve enflasyon nedeniyle maliyetlerin arttığını, ancak doluluk oranlarının iyi olması durumunda bu sıkıntının aşılabileceğini ifade ediyor.

“Türkiye Fiyat Avantajını Kaybediyor”

RocketInternational’in Türkiye CEO’su Kamil Özil, Türkiye’nin birkaç yıl öncesine kadar “fiyat-hizmet” kalitesine göre dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu, ancak bu avantajı kaybetmeye başladığını belirtiyor. Özil, özellikle İstanbul’da yeme-içme fiyatlarının Avrupa’nın çok üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

“Enflasyon Nedeniyle Türkiye Turizmde Güç Kaybetti”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, enflasyon dışında Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki savaş ve çatışmaların turizmi olumsuz etkilediğini ifade ediyor. İşler, Türkiye’nin yüksek enflasyon nedeniyle İspanya ve Yunanistan karşısında güç kaybettiğine dikkat çekiyor.

Turizm sektörü temsilcileri, enflasyon ve yüksek maliyetlerin hedeflere ulaşmayı zorlaştırdığını, ancak Türkiye’nin turizmdeki potansiyelinin bu zorlukları aşmada önemli olduğunu vurguluyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu