Türkiye’de turist rehberliği yapabilmek için yabancı dil bilme zorunluluğu kaldırıldı. Türkçe rehberlik yasalaşırken, turizm sektörüne yönelik önemli düzenlemeler de yapıldı.
TBMM’de kabul edilen Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, artık turist rehberliği yapmak için yabancı dil bilmek zorunlu değil. Bu değişiklikle birlikte ‘Türkçe rehberlik’ yasal hale geldi. Ayrıca, hanutçuluk yasaklanırken, meslek örgütleri üzerindeki denetim yetkisi artırıldı.
Yeni düzenleme ile öne çıkan başlıklar şöyle:
- Rehberlik mesleğine kabul sınavları ÖSYM tarafından yapılacak. ÖSYM tarafından sınav takvimine alınmayan dillerdeki sınavlar, konusunda uzman kuruluşlar tarafından gerçekleştirilebilecek. Yabancı dil bilenler Bakanlık talebiyle başarılı oldukları dilde rehberlik yapabilecek.
- Mesleğe kabul koşullarını taşımayanlar, Bakanlık talebiyle uzmanlaşmış kamu kurumları tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı oldukları takdirde Türkçe rehber olarak görev alabilecekler.
- Belirlenen dillerde, turist rehberliği eğitimi almak için üniversite mezuniyeti artık şart olmayacak. Sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden mezun olanlar da bu eğitimi almak zorunda kalmayacak.
- Hanutçuluk yapan rehberlere ve seyahat acentelerine ciddi cezalar getirildi. Hanutçuluk yapanlar 25.000 ila 100.000 lira arasında cezalandırılacak.
- Meslek örgütlerinin denetimi ve yönetimi üzerindeki Bakanlık vesayeti artırıldı. Bakanlık, meslek örgütlerini ve personellerini düzenli olarak denetleyecek ve gerektiğinde geçici olarak görevden uzaklaştırabilecek.
- Turist rehberliği için rehberlik kimlik kartı almak isteyenler, yabancı dil yeterliliğine ilişkin belge getirmek zorunda olacaklar. Aksi takdirde mesleklerini ‘Türkçe rehber’ olarak sürdürecekler.
Turizm sektöründe önemli değişikliklere yol açacak bu düzenleme, hem yerel hem de uluslararası turizm sektöründe dikkatle takip ediliyor.