Yurtdışı Turizm

Yunanistan’da Kruvaziyer Gemilerine Kısıtlama Hazırlığı

Sıcak hava dalgaları ve yangınlara rağmen 2023 yılında yabancı turist rekoru kıran Yunanistan, 2024 yılında da yeni bir rekor bekliyor. Ancak aşırı turizm endişeleri artıyor. Venedik, Amsterdam, Kanarya Adaları, Balear Adaları ve Barselona gibi destinasyonların sorunlarından ders alan Yunan hükümeti, gemi seyahatlerine sınırlamalar getirmeyi düşünüyor. Bu tartışmaların merkezinde ise ülkenin ikonik adası Santorini bulunuyor.

Kruvaziyer Gemilerine Sınırlama Gündemde

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, hükümetin aşırı turizmin neden olduğu sorunlarla başa çıkmak için en popüler adalarını ziyaret eden gemi seyahatlerine kısıtlamalar getirmeyi düşündüğünü belirtti. Miçotakis, yeni politikanın nerede, ne zaman ve nasıl uygulanacağına dair ayrıntı vermedi. Ancak sınırlamaların, gemilerin yanaşma yerleri için kısıtlamalar veya ihale sistemi getirilmesi gibi önlemleri içerebileceğini öne sürdü. Önerilen önlemlerin 2025 yılına kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Uzmanlar Santorini’nin Üzerindeki Baskıya Dikkat Çekiyor

Santorini ekonomisinde turizm büyük bir rol oynuyor. Yaklaşık 15 bin daimi sakini olan ada, çok daha fazla sayıda ziyaretçiyi çekiyor. Hellenic Limanlar Birliği’ne göre, 2023 yılında adaya yaklaşık 800 gemi yanaşmış ve 1.3 milyon turist getirmiş, bu da Santorini’yi ülkenin en önemli ada destinasyonu yapıyor. Adanın havaalanı da yoğun bir şekilde faaliyet gösteriyor.

Yerel meclis üyesi Nikos Zorzos, bu yaz 3,4 milyon ziyaretçi ağırlaması beklenen Santorini’nin daha fazla ziyaretçiyi ağırlayacak kapasitede olmadığını belirtti. Zorzos, adanın tek bir yeni yatağı bile kaldırabilecek durumda olmadığını vurguladı.

Çarpıcı Veriler

Avrupa Komisyonu’nun 2018 verilerine göre, sadece 15 bin sakini ve 76 kilometrekarelik bir alanı olan Santorini, her 100 ada sakini başına günlük 107 ziyaretçi ağırlayarak 1 milyar euro turizm geliri elde etti. Santorini’nin yoğun ziyaretçi akışı, ada üzerindeki baskıyı artırıyor ve güvenlik endişelerine yol açıyor.

Başbakan Miçotakis, Santorini ve Mikonos üzerindeki baskıyı kabul ederek, bu sorunun ele alınması gerektiğini belirtti. Aşırı turizmin getirdiği sorunlarla başa çıkmak için alınacak tedbirlerin, adaların sürdürülebilir turizm potansiyelini koruması amaçlanıyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu