Vize işlemleri için Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı kurulmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Türkiye’de yurt dışına çıkış için gereken vize işlemleri uzun süredir aracı şirketler tarafından yürütülüyordu. Ancak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen yeni kanun teklifi, bu işlemlerin Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından da yürütülmesini öngörüyor.
Yeni düzenlemeye göre, vize işlemleri artık aracı şirketler yerine Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından da yapılabilecek. Bu değişiklik, aracı şirketlerin vize işlemlerindeki rolünü azaltacak ve sürecin doğrudan devlet kontrolünde olmasını sağlayacak.
Vize Gelirleri ve Aracı Şirketlerin Rolü
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, komisyondaki görüşmelerde teklifle ilgili bilgi veren AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, 2023 yılında aracı firmaların vize faaliyetlerinden dolayı bütçeye 1,1 milyar lira aktarıldığını belirtti. Canbey, bu rakamın aracı şirketlerin elde ettiği vize gelirlerinin yüzde 20’si olduğunu ve gelirin yüzde 80’inin aracı şirketlere kaldığını söyledi. Yapılan hesaplamalara göre, 2023 yılında vize aracı şirketlerinin yıllık geliri 5,5 milyar lira oldu. Bu rakamın 1,1 milyar lirası hazineye aktarılırken, 4,4 milyar lirası ise şirketlere kaldı.
Dışişleri Bakanlığının Açıklamaları
Komisyondaki görüşmelerde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Dışişleri Bakanlığı olarak 58 ülkede, 12 farklı şirketten vize aracı hizmeti aldıklarını belirtti. Serim, “Bunlar coğrafyasına göre yerel veya bu işteki ehil şirketler. Genellikle Türk şirketleri oluyor. Türkiye’deki yabancı misyonlar da onlardan hizmet alıyor. Sebebi şu: Vize başvurularında çok büyük bir başvuru ve evrak olduğu için, bunların tasnifi ve işleme alınması için bu vize aracı hizmeti alınıyor” dedi. Yeni teklifle, vize aracılık hizmetlerinin vakıf tarafından da verilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.
Vakfın Gelir Kaynakları
AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, vakfın bağış ve yardımlar ile vize işlemlerinden gelir elde edeceğini belirtti. Güneş, “En önemli gelir kaynağı, vize işlemleri olacak. Vakıf da şirket kurup vize işlemi yapabilecek ve gelir elde edebilecek” dedi.
Bu yeni düzenleme ile vize işlemlerinde daha fazla kontrol sağlanması ve gelirlerin daha etkin bir şekilde yönetilmesi hedefleniyor.