Yurtiçi Turizm

Rekorlar Kırılan Turizm Sektöründe Neden Durgunluk Yaşanıyor?

Türkiye dahil birçok ülkede turizm rekorlar kırarken Türkiye’de turizm sektörünün önceki yıllara göre ivmelenen büyüme durgunlaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 12 arttı. Bu, turizm gelirlerinde ikinci çeyrek rekorunun kırıldığını gösteriyor. Pandemi sonrası küresel olarak turizm ve seyahat sektörlerinde sürekli bir yükseliş yaşanıyor. Avrupa dahil olmak üzere çoğu ülkede ziyaretçi sayısında rekorlar kırılıyor.

BBC Türkçe’den Özge Özdemir’in haberine göre, bu yaz uzun bir aradan sonra ilk defa Türkiye’de turizm sektörünün önceki yıllara göre ivmelenen büyümesinin durgunlaşması dikkat çekici.

Otellerde Doluluk Oranı Yüzde 60’da Kaldı

Tüketici Konfederasyonu Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Gem, yıllar sonra ilk defa bir Temmuz ayının boşluklarla geçtiğini belirtiyor. Otellerdeki en fazla doluluk oranının yüzde 60’a ulaştığını söyleyen Gem, normalde Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında doluluk oranının en az yüzde 90-95 düzeyinde olması gerektiğini vurguluyor.

Bakan’dan Çeşme ve Bodrum Açıklaması

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin’e göre ise rakamlarda geçen yıla göre çok fazla bir düşüş yok. Ancak Eresin, EURO 2024 ve 2024 Paris Olimpiyatları nedeniyle uluslararası turizm trafiğinde bir yavaşlama olduğu görüşünde. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Haziran ayında ziyaretçi sayısının artışında bir yavaşlama olduğunu kabul ediyor. Ersoy, Çeşme ve Bodrum’daki doluluk oranlarının az olmasının sadece Avrupa’daki turnuvalara bağlanamayacağını söyledi.

Yunan Adaları mı Kur Farkı mı?

Turizm sektöründe markalaşma ve pazarlamaya dair yapısal sorunların ötesinde bir kaybın bu yaz gerçekleştiği ortada. Şezlong, sahilde tüketilen yiyecek ve içecekler ve restoranların kestiği hesaplar için ödenen yüksek miktarlar bu yaza damga vurdu. Sosyal medyada paylaşılan yüksek fiyatlı faturalar, Yunan adalarına artan ilginin sebebi olarak gösterildi.

Yurtiçi Seyahat Oranı Düştü

TÜİK verilerine göre, Ocak-Mart 2024 döneminde yurt içinde seyahate çıkan kişi sayısı, önceki yıla göre yüzde 4 düştü. Yine aynı dönemde kişi başı ortalama harcama, 2207 TL’den 4593 TL’ye çıktı. Bu durum, kur baskısı ve enflasyonla mücadele çabalarının turizm sektöründe fiyat artışlarına yol açtığını gösteriyor.

Akdeniz’deki Diğer Ülkelerle Rekabet

Tüketici Konfederasyonu’ndan Mehmet Gem, konaklamadaki zamlarla Türkiye’nin Akdeniz çanağında rekabet ettiği diğer ülkelere göre daha pahalı konuma geldiğini belirtiyor. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz de Mısır, Fas, Tunus ve Dubai’nin Türkiye ile rekabet eden bir konuma geldiğini söylüyor. Avrupa Seyahat Komisyonu’nun raporuna göre, yılın ilk dört ayında İspanya’ya olan talep bir önceki yıla kıyasla yüzde 14,5 arttı. Yunanistan için bu oran yüzde 24,4, İtalya için ise yüzde 17,8 olarak kaydedildi.

Fahiş Fiyatlara Karşı Zabıtalar

Diğer yandan, fahiş fiyatlar ve dolandırılan turistlere dair haberler sektörün eleştirilmesine yol açıyor. Antalya’da bir işletmenin yabancı bir turistten iki bardak nar suyu karşılığında 1200 TL alması büyük bir tartışmaya yol açtı. Olaya müdahale eden zabıtalar sayesinde turistin parasını geri alması sağlandı. Bodrum Otelciler Derneği’nden Dengiz, münferit vakalardan bahsetmenin mümkün olduğunu ve rekabet ortamında Bodrum’un küresel olarak gözde bir yer olduğunu belirtiyor.

Sonuç

Türkiye’nin yabancılardan elde ettiği turizm geliri, dış ticaret açığının kapanması ve cari dengenin sağlanması açısından çok önemli. Bodrum Otelciler Derneği’nden Dengiz, turizm sektörünün daha az kazanma uğruna ziyaretçileri mutlu etmeye devam edeceğini ifade ediyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu