Bayram tatiline yaklaşırken, turizm tesisleri ve ziyaretçiler, sahte internet sitelerindeki ilanlar nedeniyle mağdur oluyor. Sektör temsilcileri, aşırı indirimlere aldanmamak için uyarılarda bulunuyor.
Ramazan ayının ilk iki haftası geride kalırken, turizm sektörü sahte rezervasyonlarla karşı karşıya. Tatil rotaları, Ramazan’ın kutsal mekanlarını içerecek şekilde yeniden planlanırken, Ramazan Bayramı için de rezervasyonlar başladı.
İstanbul Ticaret Gazetesi’nden Sümeyra Yarış Topal’ın haberine göre, son aylarda turizmciler ve turistler, sahte siteler yüzünden mağduriyet yaşayan dolandırma vakalarıyla karşılaşıyor. Konunun uzmanları, bu tür sorunların önlenmesi için taraflara çeşitli sorumluluklar düştüğünü belirterek önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Türkiye Otelciler Birliği’nden alınan bilgilere göre, sektör son dönemde bu tür olaylarla sıkça karşılaşıyor. Rezervasyon sahtekarları, arama motorlarında üst sıralara çıkmak için yüksek reklam ücretleri ödüyor ve müşterileri kendilerine çekiyor. Turizm acentelerinin sitelerini kopyalayan dolandırıcılar, müşterilere otelin orijinal logosunu taşıyan rezervasyon dosyaları gönderiyor ancak ziyaretçiler otele vardıklarında böyle bir rezervasyonun olmadığını öğreniyor.
Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “TÜROB olarak, misafirlerimizi sürekli sahte online siteler konusunda uyarıyoruz. Tatil planları yaparken güvenilir seyahat acenteleri veya tur operatörleri tercih edilmeli, ayrıca bu şirketlerin TÜRSAB üyesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Online siteler üzerinden rezervasyon yapılırken, sitenin gerçek ve güvenilir olduğu kontrol edilmeli ve rezervasyon sonrası otelden teyit alınmalıdır.”
Sahte siteler, müşterileri ağına düşürmeye çalışırken ufak farklılıklarla gerçek ve sahte siteleri ayırt etmek mümkün olabilir. Bilişim Medyası Derneği’nden alınan bilgilere göre, sahte siteler genellikle URL bağlantılarını doğru kullanmazlar ve SSL sertifikaları gibi güvenlik unsurlarını eksik bırakırlar.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, uzaktan alışverişlerin sahtekarlık için uygun bir ortam sunduğunu belirterek, “Reklam içeriği ile ön plana çıkan sitelerden kaçınmak gerekir” dedi. Şahin ayrıca, “Tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için yerinde ödeme yapmalarını öneriyorum. Ürünler kapıda ödeme veya yerinde ödeme seçenekleriyle alınmalıdır” şeklinde konuştu.
e-Safe Kurucusu ve Zirve Başkanı Musa Savaş, şirketlerin kendi sitelerini taklit eden sahte siteleri tespit etmek için bilişim uzmanlarını istihdam etmeleri gerektiğini belirtti. Savaş ayrıca, müşterilerin her gelen maildeki linki tıklamamalarını ve mail adreslerine gelen bildirimleri dikkatlice incelemelerini önerdi.