Yurtdışı Turizm

İspanya Turizminde Kuraklık Tehdidi

İspanya’da kuraklık, turizm sektörünü büyük ölçüde etkilemeye başladı. Ülkenin özellikle Katalonya bölgesi, son üç yılda kaydedilen yağış oranlarının düşük olması nedeniyle kuraklık haritalarında kıpkırmızı görünüyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, İspanya’nın turizm gelirine bağımlı bölgelerinde su kıtlığı ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Katalonya, Endülüs, Balear ve Kanarya Adaları gibi turistik bölgelerde su tüketimi hızla artarken, kuraklık ve su kıtlığı tehlikesi bölgenin geleceğini tehdit ediyor.

Katalonya’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Aigua es Vida’nın muhabiri Dante Maschio, turizm sektöründe su tüketiminin azaltılması için daha sert önlemler alınması gerektiğini savunuyor. Maschio, mevcut önlemlerin yetersiz olduğunu ve su kaynaklarının sorumsuzca tüketildiğini belirtiyor.

Greenpeace’te su kaynakları uzmanı olan jeolog Julio Barea, normal halkın su tüketimine yönelik kısıtlamaların turistler için de geçerli olması gerektiğini vurguluyor. Barea, özellikle golf sahalarının ve otellerin su tüketiminin normal vatandaşların 10 katına çıktığını ifade ediyor.

Son zamanlarda Katalonya’da havuzları doldurma yasağı uygulanmış, ancak bu yasak daha sonra kaldırılmıştır. Turizmciler, bu tür tasarruf önlemlerinin sektör için felaket olacağını savunurken, bazı oteller su tasarrufu sağlamak için küvetleri kaldırarak yerine duş koyma gibi önlemler alıyor.

Katalonya’daki otelciler derneğinin başkanı Enric Dotras, turizm sektörünün bölge ekonomisi için hayati önem taşıdığını ve otellerin su tasarrufu için çeşitli teknolojik çözümler kullandığını belirtiyor. Lloret de Mar’da turizm gelirinin yüzde 90’ını oluşturan sektör, 12 bin kişiye istihdam sağlıyor.

İspanya ekonomisinin yüzde 12’si turizmden elde ediliyor ve 2023 yılında 85 milyondan fazla yabancı turist ülkeyi ziyaret etti. Katalonya, 18 milyonu aşkın turist ile en fazla ziyaretçi çeken bölge konumunda.

Mallorca’daki Balear Üniversitesi’nde coğrafya profesörü olan Cels Garcia, su kaynaklarının verimsiz kullanıldığını ve altyapı yatırımlarının yetersiz olduğunu belirtiyor. Garcia, yeraltı sularının kendine gelmesi için tuz arıtma tesislerinin sürekli olarak kullanılmasını öneriyor ancak bu tesislerin yüksek maliyetler nedeniyle genellikle kapalı tutulduğunu ifade ediyor.

Katalonya’da ondan fazla yeni tuz arıtma tesisinin kurulması planlanıyor. Garcia, bu tür adımların ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak için hayati olduğunu belirtiyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu