Yurtdışı Turizm

Almanya, Rusya’yı Türkiye Turizminde Geride Bırakabilir

Artan maliyetler ve baskılanan döviz kuru, otellerin fiyat artışına gitmesine neden olurken, bu durum Rus turist sayısında düşüşe yol açtı. Turizmciler, bu yıl Almanya’nın Türkiye destinasyonunda Rusya’yı geçebileceğini öne sürüyor.

Geçen yıl tüm zamanların rekorunu kıran Türkiye turizmi, 2024 sezonuna büyük hedeflerle başlasa da artan maliyetler ve döviz kurlarının baskılanması doluluk oranlarını düşürdü. Oteller, doluluk oranlarını artırmak için fiyat indirimi yapmak zorunda kaldı.

Rus Turist Sayısında Düşüş

Ekonomim’den Selenay Yağcı ve Fikri Cinokur’un haberine göre, çoğunlukla Rusya’ya hizmet veren turizm bölgelerinde otel dolulukları Temmuz ayında %60 seviyelerinde kaldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Türkiye’ye yönelik tatil talebinin düşük seyrettiğini ve bu nedenle Türk otelcilerin fiyatları düşürdüğünü belirtti.

ATOR Başkan Yardımcısı Taras Kobişçanov, rublenin değer kaybının ve bazı otellerin Temmuz-Ağustos ayları için fiyatlarını ciddi şekilde artırmasının bu duruma neden olduğunu söyledi. Kobişçanov, Haziran ayında Kurban Bayramı nedeniyle yüksek doluluk oranlarına ulaşıldığını ancak Temmuz ayının düşük başladığını ifade etti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk ise Haziran ayının bayram nedeniyle dolu geçtiğini, ancak Temmuz ayında otellerin son dakika satışlarında %10-15 indirim yaptığını belirtti. Kuk, bu yıl Almanya’nın Rusya’yı geçerek Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülke olabileceğini söyledi.

2019’a Kıyasla Hala Gerideyiz

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu, Antalya’ya 2019’da 5,5 milyon Rus turistin geldiğini, ancak geçen sene bu sayının 3,4 milyona düştüğünü belirtti. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da Rusya’dan gelen turist sayısının artmasına rağmen, 2019 seviyelerine ulaşamadıklarını ifade etti.

Avrupa ile Rekabet Zorlaşıyor

Kemer Tanıtım Vakfı Başkanı Volkan Yorulmaz, yüksek sezona girilmesine rağmen otellerde doluluk oranlarının %60-70 civarında olduğunu kaydetti. Yorulmaz, fiyatların yüksek olmasının ve döviz kurlarının baskılanmasının Avrupa’daki rakiplerle rekabeti zorlaştırdığını belirtti. Orta gelir segment hizmet veren otellerde sorun olmadığını, ancak ucuz ve lüks segmentte sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.

Karlılık Endişesi

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sisli, Haziran ayında yüksek doluluk oranlarına ulaşan sektörün, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında genel olarak düşük doluluk oranlarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Otelcilerin fiyat düşürme opsiyonunu kullanmayarak kontrat fiyatlarıyla devam etmeye çalıştıklarını vurgulayan Sisli, maliyet artışlarının yıl sonu karlılıklara olumsuz yansıyacağını ifade etti. Ancak, dünya genelinde ekonomik toparlanma sürecinin ardından turizm sektörünün tekrar sürdürülebilir bir yapıya kavuşabileceğini umut ettiklerini söyledi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu