Aşırı turizm karşıtı protestolar nedeniyle giderek daha fazla şehir, Airbnb’ye kısıtlama getiriyor. Floransa, Airbnb’ye kısıtlama getiren son şehir oldu.
Avrupa’nın önde gelen destinasyonlarında yaşayan halkın aşırı turizmin sonuçlarına (ev kiralarının ve fiyatlarının aşırı artması) karşı protestoları nedeniyle Airbnb’ye kısıtlama getiren şehirlere her geçen gün yenileri ekleniyor.
Alman iş ve turizm dergisi fvw’de yer alan habere göre, İtalya’nın Floransa kentinde de artık kısa süreli kiralamalara kısıtlama geliyor. Yetkililer, bu şehirde de halkın konut bulmada ve kira ödemede ciddi şekilde zorlandığını belirtiyor.
Amsterdam:
Floransa’dan önce de Avrupa’da pek çok şehirde Airbnb kiralamalarına kısıtlama getirilmişti. Örneğin, 2019 yılında Amsterdam’da konutların minimum 30 günlüğüne kiralanabilmesi sınırlaması getirilmişti.
Barselona:
Barselona’da konutların 31 günden kısa süre kiralanması yasaklanmıştı. Kentin sosyalist belediye başkanı Jaume Collboni, 10 binden fazla tatil evinin ruhsatını 2028 yılına kadar sonlandırmayı planlıyor.
Berlin:
Günübirlik konut kiralanmasına sınırlama getiren bir diğer şehir de Berlin oldu. Şehirdeki evlerin birer ‘tatil evine’ dönüşmesini istemeyen yetkililer, ikinci konutlar için maksimum 90 gün kiralama sınırı getirdi. Şubat ayında Berlin’in Mitte bölge ofisi, Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi’nde tatil evlerinin tekrar kiralık dairelere dönüştürülebilmesini sağlayan davayı kazandı.
Fransa da sınırlama planlıyor:
Günübirlik konut kiralama işini sınırlamak isteyen bir ülke de Fransa. Fransız Senatosu, belediyelerin gelecekte mobilyalı konutların ticari olarak kiralanmasına daha katı kısıtlamalar getirmesine izin verecek yeni bir yasayı onayladı.
Floransa:
Turistler arasında oldukça popüler olan Toskana şehri Floransa da benzer adımlar atmaya hazırlanıyor. Floransa’nın yeni sosyal demokrat belediye başkanı Sara Funario, yakında kentte kısa süreli daire konut kiralamayı yasaklamayı planlıyor. Toskana İdare Mahkemesi, daha önce bu yönde yapılan bir başvuruyu ‘kabul edilemez’ olarak bulsa da, Funario’nun yakın dönemde kısa dönem kiralamaya kısıtlama getirilmesi için yeni bir düzenlemeye gideceği belirtiliyor.
Tartışmalar devam ediyor:
Avrupa çapında pek çok siyasetçi konutların turizm amaçlı kullanımına karşı olduğunu açıklasa da, bu tür evlerin sektörde ifade ettiği yerin küçümsendiğini düşünenler de var. Örneğin, Wunderflats’in kurucusu ve CEO’su Jan Hase şöyle diyor:
“Fransa’da 600 bin otel yatağına karşılık 950 bin kiralık konut var. Bunları sadece bir kısmını sistemin dışına çıkarmak bile kaçınılmaz olarak Fransa’da tatil fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Bu, aynı zamanda oteller ve pansiyonlar için de geçerli ve muhtemelen artan talep nedeniyle fiyatları da artacak.”