Havayolları

Southwind Hava Yolları’ndan Avrupa Birliği’nin Hava Sahasına İlişkin Açıklama: “Haksız ve Dedikodulara Dayalı Bir Uygulama”

Antalya merkezli Southwind Hava Yolları, Avrupa Birliği’nin hava sahasına getirdiği ‘hava sahası yasağı’na ilişkin bir açıklama yaptı. Şirket, söz konusu yasağın tamamen dedikodulara dayalı ve art niyetli bir uygulama olduğunu belirtirken, ilgili makamlara hiçbir somut bilgi ve belge sunulmadığını ifade etti.

Kuruluşundan bu yana birçok ülkeye sorunsuz uçuşlar gerçekleştiren Southwind Hava Yolları, Avrupa Birliği otoriteleri tarafından ‘Rusya ile ilişkili’ olduğu iddiasıyla, hiçbir somut delile dayanmayan bir hava sahası yasağıyla karşı karşıya kaldı. Finlandiya’nın talebiyle getirilen bu yasağın tamamen dedikodulara dayalı ve art niyetli olduğunu vurgulayan şirket, Türkiye’nin egemenliğinin de ihlal edildiğine dikkat çekti ve söz konusu kararın yargıdan döneceğine inandığını belirtti.

Avrupa Birliği’nin getirdiği yasağa ilişkin Southwind’den yapılan açıklama şöyle:

“Kuruluşumuzdan bu yana Avrupa’ya sorunsuz şekilde 500 bin civarında yolcu taşıyan ve Alman sivil havacılık otoritesi LBA’den onay alarak 2024 programı için 100 bin civarında bilet satışı gerçekleştiren şirketimizin uçuşları haksız ve gerçek dışı dedikodularla engellenmiştir.

Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı (EASA) tarafından şirketimize getirilen Avrupa hava sahasını kullanma yasağına dair ne ülkemiz resmi makamlarına, ilgili bakanlıklara, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne ne de şirketimize hiçbir somut bilgi ve belge sunulmamıştır. Bu tamamen haksız, yanlı ve art niyetli bir uygulamadır.

Şirketimiz, kaliteli hizmetleri ve havacılık kurallarına gösterdiği hassasiyetle Almanya’nın ilgili makamlarından takdir almıştır. Yaşanan gelişmelere dayanak yapılan hususlar tamamen dedikodu haberleri kaynaklıdır. Mutlaka durumun farkına varan AB kurumlarından ve yargıdan döneceğine inandığımız yasak kararının arka planı da oldukça dikkat çekicidir.

Finlandiya’nın AB’ye yaptığı haksız şikayet üzerine Türk tescilindeki Southwind Havayolları şirketimizin Rusya ile bağlantısı olduğu iddiasıyla hava sahası yasağı getirilmiştir. Ancak bu iddiaların hiçbir somut gerekçesi ve delili bulunmamaktadır.

Türkiye’nin NATO’ya üyeliğine onay veren Finlandiya’nın, Avrupa Birliği’ne yapmış olduğu bu haksız şikayete dayanarak alınan karar, tamamen dedikodulara ve art niyetli girişimlere dayanmaktadır.

Hava sahası yasağı kararının arka planında ise şüphelerimiz bulunmaktadır. Finlandiya’nın şikayetinden kısa bir süre sonra alınan bu kararın, şirketimize yönelik siyasi bir girişim olduğunu düşünmekteyiz.

Netice itibariyle, şirketimiz 2022’den bu yana Avrupa ve ABD’nin koyduğu hiçbir kurala aykırı durum tespit edilmemiştir. Güvenlik ve bakım konularında da kuralları ihlal eden hiçbir bulgumuz yoktur.

Southwind Havayolları olarak şirketimize uygulanan hava sahası yasağına karşı hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz ve yolcularımızın mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız. Ayrıca, bu haksızlığa karşı Türkiye’nin ve uluslararası arenadaki ilgili kurumların desteğini talep ediyoruz.”

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu