Almanya, uçak biletlerinden alınan vergilere zam yapma kararı aldı. Yapılan zamlarla, Türkiye dahil birçok ülkeye uçan yolcuların ödeyeceği vergi miktarı artacak.
Alman hükümeti, milyarlarca euroluk bütçe açığını kapatmak için aldığı önlemler kapsamında uçak bileti vergilerine zam yaptı.
DW’nin haberine göre, 1 Mayıs’tan itibaren Almanya’dan kalkan uçaklarda geçerli olacak olan bu yeni uygulamayla birlikte, bilet başına düşen vergi miktarı destinasyona göre değişecek. Vergi miktarı, biletin hangi kategoriye girdiğine bağlı olarak 15,53 euro ile 70,83 euro arasında olacak.
Türkiye için ise bilet vergisi 15,53 euro olarak belirlendi. Almanya’da bilet vergisi, varış yerinin uzaklığına göre farklı kategorilere ayrılıyor. Türkiye, AB ülkeleri, Rusya ve Cezayir ile birlikte en düşük vergi uygulanan kategoride yer alıyor.
Uçuşun mesafesine göre vergi miktarı artıyor ve en uzak destinasyonlara uygulanan vergi miktarı 70,83 euroya kadar çıkıyor. Bu, Avrupa uçuşları için uygulanan bilet vergisinin 2019 yılına göre iki katından fazla artış gösterdiği anlamına geliyor.
AB’ye üye 27 ülke arasında sadece 9’unda bilet vergisi uygulaması bulunuyor ve Almanya en yüksek vergileri uygulayan ülkelerden biri konumunda.
Alman Havacılık Birliği (BDL), uçak bileti fiyatlarının paket turlarla karşılaştırıldığında farklılık gösterdiğini belirtiyor. Alman havayolu şirketi Lufthansa, erken rezervasyonlarda yapılan zamları kendi karşıladığını açıkladı.
Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, vergi zammının seyahat acentelerine ek mali yük getireceğini ve bu durumun seyahat maliyetlerini artıracağını söyledi. Fiebig, “Enflasyon ve artan enerji fiyatları zaten tatil maliyetlerini artırdı. Siyasi karar alıcılar seyahat etmeyi daha da pahalı hale getiriyor” dedi.
2011’de başlatılan uçak bileti vergisi uygulaması, 2022 yılında devlet kasasına yaklaşık 1,2 milyar euro kazandırdı. Bu yılki vergi artışıyla birlikte gelirin 400 milyon euro artması bekleniyor. Hükümet, gelecek yıllarda bilet vergisinden 580 milyon euro daha fazla gelir elde etmeyi hedefliyor.