Yurtiçi Turizm

Yerli Turistlerin Tatil İmkânı Daralıyor: Fiyatlar Ödeme Gücünü Aşıyor!

Ergün Demiray: Yerli Turistlerin Mevcut Tatil Fiyatlarını Ödeme Gücü Kalmadı

Turizm sektörü temsilcileri, iç pazardaki tatil fiyatları ve personel maliyetleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundular. Ergün Demiray, yerli turistlerin artık mevcut tatil fiyatlarını ödeme gücünün kalmadığını belirtirken, Abdulkadir Ateş ise ‘Vatandaşın tatil imkanının kısıtlanmaması gerekiyor’ dedi.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’a konuşan Dedeman Resort&Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray ve eski Turizm Bakanı Abdulkadir Ateş, yerli halkın mevcut tatil fiyatlarıyla tatil yapmanın zorluğuna dikkat çektiler.

“5-10 yıl önce ‘bu şekilde devam edersek işçi bulmakta zorlanırız’ diyordum.”

Daha önce turizm sektörüne “Yerli turistlerle ilgili özel kontenjanlar oluşturalım” çağrısında bulunan Dedeman Resort&Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, yerli turistlerin artık mevcut tatil fiyatlarını ödeyemeyecek durumda olduklarını dile getirdi. Demiray, “Ülkemizdeki insanlar 250 Euro ve üstünü ödeyemiyorlar. Tüketimde tasarruf dönemi başladı. 5-10 yıl önce ‘bu şekilde devam edersek işçi bulmakta zorlanırız’ diyordum, kimse inanmıyordu. Bugün de aynı durumdayız. Eğer bu şekilde devam edersek 5-10 yıl sonra yerli turist bulmakta zorlanırız” dedi.

“Yerli ve yabancı turistleri aynı değerlendiremeyiz.”

Bu yıl tatil yapabilecek durumda olan yerli turistlerin daha seçici olacağını belirten Demiray, “Yerli turistleri kaybetmememiz gerekiyor. Ekonomik durum göz önüne alındığında fiyatları kontrol etmek zor olabilir, farkındayım. Ancak belirli bir kontenjanı yerli turistlere ayırabilir ve sonrasında fiyatları artırabilirsiniz. Yerli ve yabancı turistleri aynı değerlendiremeyiz” şeklinde konuştu.

“Politika değişmeli”

Eski Turizm Bakanı Abdulkadir Ateş, düşen alım gücüyle birlikte her şeyin lüks haline geldiğini vurguladı. 1991-94 yılları arasında bakanlık görevini yürüten Ateş, “Bizim ana felsefemiz her gelir grubundaki Türkiye vatandaşının tatil yapabilmesi politikasıydı. Yurttaşlarımızın tatil yapabilmesi için kamp yerleri ayarlamıştık. Orman Bakanlığı ile iş birliği yapıp deniz dışında yayla turizmi için alanlar açıyorduk. Her bakanlık kendi memuru için oteller inşa ediyordu ve memurlarımız tatil yapabiliyordu. Ancak tüm bunlar özelleştirildi, satıldı. Bu politikadan vazgeçildi” diye konuştu.

Türkiye ekonomisine büyük gelir sağlayan turizmin önemine dikkat çeken Ateş, şunları söyledi:

“Ancak para kazanma hırsıyla vatandaşlarımızın tatil imkanlarını kısıtlamamalıyız. Tüm vatandaşlarımızın uygun fiyatlarla ve kolaylıkla yararlanabileceği tatil mekanları oluşturulmalıdır. Kısa vadede ise yerli turistlere hızlıca ucuz krediler verilmelidir.” diye konuştu.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu