Otel Haberleri

Bodrum’da İş Kaybı %45’e Ulaştı

Bodrum’da turizm sektörü zorlu bir sezon geçiriyor. Şehirdeki iş kaybının %45’e ulaştığını belirten bölge esnafı ve turizmciler, otellerde doluluğun istenen seviyeye ulaşmadığını, eğlence mekanlarının, restoranların ve beach clubların boş kaldığını ifade ediyor.

Turizmde Zor Dönem: Son dönemde işlerin kötü gitmesi ve fahiş fiyatlarla sık sık gündeme gelen Bodrum’da esnaf ve turizmciler mutsuz. Duvar’dan Selçuk Arslan’a konuşan bölge esnafı ve turizmciler, kentte büyük ölçekli iş kaybının yaşandığını belirtiyor. Bodrum iç pazarda %20 daralma yaşarken, dış pazarda %11 artışta.

Doluluk Oranları: Erken rezervasyon ile satış gerçekleştiren ve her şey dahil sistemin uygulandığı büyük otellerde doluluk oranları %90 civarlarında. Ancak butik ve daha küçük ölçekli otellerde doluluk oranları %40’lara kadar düştü. Geçen yılın aynı dönemine göre, Bodrum’da dış pazarda %11’lik artış olmasına rağmen, iç pazarda %20’lik daralma yaşanıyor.

Esnafın %45’lik Kaybı: Aqua Resturant işletmecisi Medeni Özbilir, gözle görülür bir düşüşün yaşandığını ifade etti. Bodrum’da geçtiğimiz seneye oranla %45’lik bir iş kaybının olduğunu belirten Özbilir, “Esnaf iş yapamıyor, oteller boş, ciddi manada bu sene bir sorun görünüyor. Geçen seneye oranla %45’lik bir düşüş var. Esnaf arkadaşlarımızla görüştüğümüzde inanılmaz bir düşüşün olduğunu anlatıyorlar. Yemeğe gelen misafirler Bodrum’un pahalı olduğunu ifade ediyor. Türkiye artık pahalı bir ülke oldu. Yiyecek ve içeceğin pahalı olduğu bir ülke konumuna geldi. İnsanlar daha çok evinde kalmayı tercih ediyor” diye konuştu.

İç Pazar %20 Daraldı: Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, dış pazardaki artışa rağmen işlerin yolunda gitmediğini söyledi. Küçük ölçekli otellerde doluluk oranının %40’lara kadar düştüğünü ifade eden Dengiz, “Bodrum’a gelen yabancı misafir oranlarına bakıldığında geçen yıla göre, son 6 aylık verilerde %11’lik bir artış var. İç pazarda %20’lik bir daralma var. 5 yıldızlı otellerde %90 oranında, 3 ve 4 yıldızlı tesislerde ise %40-60 arasında bir doluluk var” diye konuştu.

Geleceğe Dair Beklentiler: Dengiz, Bodrum’da yaşanan düşüşün ilk kez olmadığını ve geçen senenin aynı döneminde de yaşandığını belirtti. “Otellerin bir kısmının dolu bir kısmının da boş olduğu doğrudur. Bu ilk kez yaşanmıyor. Geçen sene de yaşandı aynı durum. Oteller eleman çıkarttı. Ama sonradan işler açıldı. Biz önümüzdeki haftalarda Bodrum’un dolacağını öngörüyoruz. Türkiye’de enflasyonun yüksek olması bir etkendir. Döviz kurunun düşük olması yine yabancı turist için bir etkendir. Tekrar müşterisi olan oteller dolu olacak anlamına gelir” dedi.

Turist Harcamalarında Azalma: Gümüşlük Mahallesi’nde işletmeci Kenan Arslan ise sezonun beklendiği gibi geçmediğini söyledi. Bodrum’da temmuz ayının en hareketli dönem olduğunu belirten Arslan, “Bu sezon işler yolunda gitmiyor. İşletmelerimizin gelirlerindeki azalmada bunu görüyoruz. Turist harcama limitleri düşmüş. Yüksek enflasyon, pahalı konaklama nedeniyle insanlar evlerinde kalmayı tercih ediyor. Bu bölgede %40’lara kadar bir düşüş olduğunu görmekteyiz. Beklentimiz ay sonu itibariyle yeniden ilginin artması. Geçen sene de benzer süreci yaşamıştık” dedi.

Sosyal medyada yapılan pahalı algısına dikkat çeken Dengiz, “Son 10 yıldır dünyanın en ucuz destinasyonu Türkiye’ydi. Fiyatlarımız biraz daha yukarı çıkınca mı diğer ülkelerle kıyaslamaya başladık? Halbuki bizler en iyi hizmeti verip en uygun tatil avantajlarını sağlıyorduk. Dünyanın en iyi 100 oteli arasında Türkiye’deki oteller var. Biz dünyanın en ucuz oteli değiliz, dünyanın en ucuz ülkesi değiliz. Bizler diğer yarışabilir ülkelerle hizmet veriyoruz, otelcilik yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu