Turizm

Türkiye Turizmi Neden Geriliyor?

İstanbul Turizm Derneği’nin 4. Olağanüstü Kongresi’nde başkan seçilen Murtaza Kalender, Türkiye’deki turizmin gerileme nedenlerini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Turizmciler Yeşil Pasaport İstiyor

İstanbul Turizm Derneği Başkanı ve Travelshop Turkey Genel Müdürü Murtaza Kalender, Türkiye’deki turizm tesislerinin doluluk oranlarının beklenenin altında olmasının nedenlerini ve çözüm yollarını açıkladı.

Kalender, “Türkiye’de olağanüstü bir durum olmamasına rağmen turist sayılarının geçen yıllara göre düşük seyretmesinin birden fazla sebebi var,” dedi. Bu durumu etkileyen faktörleri şöyle sıraladı:

Artan Rekabet ve Kolaylaştırılan Vize Uygulamaları

Covid-19 sonrası uluslararası arenada rakip turizm destinasyonlarının arttığını belirten Kalender, Vietnam, Mısır, Azerbaycan, Balkan ve Kafkas ülkelerinin turist sayılarını %50 oranında arttırdığını vurguladı. Bu destinasyonlar, vize kolaylıkları, uygun vize ücretleri, uçuş kolaylığı ve rekabetçi fiyatlarla turist çekiyor. Ayrıca, bu ülkeler konaklama, yiyecek-içecek, müze ve ören yerleri giriş ücretlerinde de Türkiye’ye göre daha uygun fiyatlar sunarak cazip hale geliyor.

Yüksek Vize Ücretleri ve Ulaşım Sorunları

Türkiye’nin dünya üzerindeki 5 milyar nüfusa vize uyguladığını belirten Kalender, vize ücretlerinin rakip ülkelerde 50 dolar civarında iken Türkiye’de 300 dolara kadar çıkmasının ve vizelerin 1-4 hafta sürmesinin turistleri başka destinasyonlara yönlendirdiğini söyledi. Ayrıca, İstanbul’a uçuş fiyatlarının yüksek olması da turistlerin başka destinasyonları tercih etmesine neden oluyor.

Türk Hava Yolları ve Turizm Sektörü

Milli gururumuz Türk Hava Yolları’nın (THY) direk uçuş avantajının turizm sektörü tarafından yeterince kullanılamadığını belirten Kalender, THY’nin aktarmalı uçuşlara daha uygun fiyat vermesi nedeniyle, Türkiye’de daha uzun süre konaklama yapacak turistlere farklı çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Pazar ve Ürün Çeşitlendirmesi

Kalender, turizmin 12 aya yayılması için pazar ve ürün çeşitliliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kongre, MICE ve düğün organizasyonları gibi etkinliklere yurt dışında olduğu gibi teşvikler verilmesinin önemine dikkat çekti.

İstanbul’un Önemi

İstanbul’daki tüm turizm sivil toplum kuruluşları, devlet kurum ve kuruluşları ile bir araya gelerek sorunlara çözüm odaklı yaklaşılması gerektiğini belirten Kalender, “İstanbul’da turizm iyi olmazsa Türkiye’de de turizm iyi olmaz. İstanbul’da turist olmazsa, Türkiye’de de turist olmaz,” dedi. İstanbul’a gelen turist sayılarının organik olarak Kapadokya, Kuşadası, Pamukkale ve Anadolu’daki otel doluluk oranlarına yansıdığını belirtti.

Sonuç olarak, İstanbul Turizmi demek Türkiye Turizmi demektir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu