Efes Antik Kenti’nin girişinde turistlerden alınan 40 euronun 17 eurosunun Deneyim Müzesi’ne (DEM) aktarıldığı belirtildi. Geçtiğimiz yıl 23 euro olan giriş ücreti, bu yıl 40 euroya yükseltildi. Ücretin neredeyse yarısının antik kent içindeki DEM’e aktarıldığı ortaya çıktı.
Giriş Ücreti Artışı ve Ziyaretçi Sayısındaki Düşüş
Efes Antik Kenti’nin giriş ücreti geçen yıl 23 euro iken bu yıl 40 euroya çıkarıldı. Dünya genelinde birçok ünlü müze ve önemli turistik yerlerin giriş ücretlerinin dahi 40 euronun altında olması dikkat çekerken, bu fiyat artışı ziyaretçi sayısında düşüşe neden oldu. Giriş ücretindeki bu artışın, Efes Antik Kenti’nde kurulan Deneyim Müzesi nedeniyle yaşandığı belirtildi. Ziyaretçiler, müzeden yararlanmasalar bile 40 euronun 17 eurosunu DEM’e ödemek zorunda.
İddialar ve Tepkiler
Deneyim Müzesi’nin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bir yakınına ait olduğuna dair iddialar bulunuyor. İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizmi Derneği Başkanı Korhan Bilgin, giriş ücretinin 55 euroya çıkarılması yönündeki tartışmaların tepkilere neden olduğunu belirtti. Bu tepki üzerine ücretin 55 euroya çıkarılması iptal edildi. Bilgin, 40 euronun da çok yüksek bir fiyat olduğunu söyledi.
Turistlerin Memnuniyetsizliği
Korhan Bilgin, ören yerine giren birçok turistin 17 euro ödemesine rağmen Deneyim Müzesi’nden yararlanmadığını belirtti. Bilgin, “İtalya-Roma’da, Yunanistan-Akropolis’te bu fiyatlar yok. Efes’teki müzenin bakanın bir yakınının olduğu iddia ediliyor. İnsanların müzeye vakit ayırmak gibi bir zamanı yok. 17 euronun yararlanamadıkları bir hizmete gittiğini bile bile bu parayı ödüyorlar,” dedi.
Ziyaretçi Sayısındaki Azalma
Ziyaretçi sayısının ciddi anlamda düştüğünü söyleyen Bilgin, Efes’e girişlerin azaldığını ve kruvaziyer turistlerin Efes’i tercih etmediğini belirtti. “40 euro turistlere fazla geliyor ve kötü bir propaganda oluyor,” dedi.
Deneyim Müzesi’nin Kaldırılması Talebi
Bilgin, Deneyim Müzesi’nin kaldırılması ve fiyatların düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Turizm Bakanlığı’nın ücretleri standardize etmesi gerektiğini vurguladı. Gece müzeciliğinin başladığını ve bunun da tarihi eserlerde zararlara neden olduğunu belirtti.
Turizm paydaşları olarak yetkililerin bu duruma el atması gerektiğini söyleyen Bilgin, “Bıçak kemiğe dayandı,” dedi.