Havayolları

Bülent Fakıoğlu: Türk Hava Yolları Ayrımcılık Yapıyor

Evrensel köşe yazarı Bülent Fakıoğlu, Türk Hava Yollarının (THY) bazı dernek ve STK’lara ayrıcalık tanıdığını ve bu durumun diğer vatandaşlara karşı ayrımcılığa yol açtığını belirtti. Fakıoğlu, THY’nin Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) üyelerine uçuşlarda özel indirimler ve ayrıcalıklar sağladığını vurguladı.

UID ve THY Arasındaki Anlaşma

Fakıoğlu’nun yazısına göre, UID üyelerine THY tarafından sağlanan ayrıcalıklar şunları içeriyor:

  • Yüzde 10 indirim
  • Uçak bileti sınıflandırmasına göre farklı indirimler
  • 10 kilo fazla bagaj hakkı
  • Düşük ücretli değişiklik ve iptal işlemleri

Bu ayrıcalıklardan yararlanmak için UID üyelik numarasının ibraz edilmesi yeterli.

Ayrımcılık İddiaları

Yazıda, UID’in AKP’nin Avrupa kolu olduğunu belirten Fakıoğlu, bu ayrıcalıkların yurt dışında yaşayan diğer Türk vatandaşları arasında ayrımcılığa neden olduğunu savundu. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) da duruma tepki göstererek, THY’nin yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli işçilere ve emekçilere fahiş fiyata bilet satmasını eleştirdi.

THY ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan Açıklama Yok

Fakıoğlu, THY ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının konuya ilişkin bir açıklama yapmadığını, ancak UID’in, THY ile yapılan anlaşmanın yalnızca UID’ye özel olmadığını ve benzer anlaşmaların birçok firma, STK ve organizasyonla yapıldığını belirttiğini aktardı.

Diğer Ayrıcalıklar ve Eleştiriler

Fakıoğlu, THY’nin İsmailağa Derneği’ne ve Kültürlerarası Eğitim ve Dostluk Derneği’ne (KADDER) de benzer ayrıcalıklar sağladığını, bu kurumlara ücretsiz biletler ve büyük indirimler yapıldığını belirtti. Örneğin, İsmailağa Derneği’ne 2021 yılında 180.000 dolar tutarında bilet hibe edilmiş. Aynı şekilde KADDER’e 2021 yılında 1000 adet yurt dışı bileti için yüzde 50 indirim sağlanmış ve uçuş başına 150 kg bagaj hakkı verilmiş.

THY’nin, 2022 ve 2023 yıllarına ait protokollere erişim engeli getirildiği için bu yıllarda sağlanan ayrıcalıkların detaylarına ulaşılamadığını belirten Fakıoğlu, bu dönemde dolar bazında yüzde 20-30 oranında artış olduğunu ve daha fazla tarikat ve cemaatle indirimli ve bedava bilet protokolleri yapıldığını ifade etti.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu