Yunanistan’da 400 liraya satılan içkinin Türkiye’de alış fiyatının 600 TL olduğunu belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, turizm sektörünün yüksek enflasyonun sebebi değil sadece sonucu olduğunu ifade etti.
Turizm sektörünün döviz kazandırıcı faaliyetlerine rağmen, yüksek enflasyon ve ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayan İşler, “Yunan adalarındaki fiyatlarla Türkiye’deki fiyatların karşılaştırılması doğru değil” dedi.
Pandemi, savaşlar ve ekonomik krizlerin turizm sektörünü olumsuz etkilediğini belirten İşler, “Türkiye’de turizmcilere haksız yere fahiş fiyat uyguladıkları suçlaması yapılıyor. Ancak bu yüksek enflasyonun sebebi değil, sonucuyuz” dedi. İşler, dışarıdan aldıkları malzemelerin pahalı olması nedeniyle hizmet fiyatlarının da yüksek olduğunu açıkladı.
Fiyat Karşılaştırmasının Yanlışlığı
Yunan adalarında daha düşük fiyatlarla karşılaşan bazı kişilerin bu durumu Türkiye’deki fiyatlarla kıyasladığını belirten İşler, Yunanistan’ın farklı vergi politikaları ve düşük maliyetlerle işletmeleri desteklediğini ifade etti. “Yunanistan’da 400 liraya satılan içkinin Türkiye’deki alış fiyatı 600 lira. Orada vergi yok, SGK yok, ÖTV yok, bizdeki gibi yüksek enflasyon yok” dedi.
Mecburi İndirimler ve Sektörün Zorlukları
İşler, Türkiye’de turizm sektörünün yüksek maliyetler ve düşük alım gücüyle mücadele ettiğini belirterek, “Turizmci ayakta kalabilmek için mecburen odalarını maliyetinin altına veriyor” dedi. Ayrıca, yüksek faiz oranları ve ekonomik belirsizliklerin sektör üzerindeki baskısını vurguladı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç de turizm sektöründeki sorunların basit bir yaklaşımla çözülemeyeceğini belirterek, “Türkiye artık pahalı bir ülke ve Avrupalı rakiplerimizle bu fiyatlarla rekabet edemiyoruz” dedi. Meriç, ekonomik şartların turizm sektörünü zora soktuğunu ve sektörde ciddi kayıpların yaşandığını ifade etti.